4.000 yıldan daha uzun bir süre önce inşa edilen Stonehenge, İngiltere'nin Wiltshire kentinde bir mezarlık ve tören yeri olabilecek tarih öncesi bir anıt. Gerçek işlevini asla bilemeyecek olsak da, Manchester'daki Salford üniversitesindeki akustik mühendisleri, MÖ 2200'de inşa edilen orijinal 157 taştan sesin nasıl etkilendiğini belirlemek için anıtın 1:12 akustik ölçekli modelini oluşturarak bazı ipuçlarını çözmüş olabilirler.
Manchester'daki Salford Üniversitesi'nde yapılan araştırmanın sonuçları, sahada bulunan taşların müzikal sesi ve konuşmayı nasıl geliştirdiğini ve katılımcıların seslerini yansıtarak sesin netleşmesini nasıl sağladığını gösterdi. Çalışma, taş çemberin içinde yaratılan seslerin, dışarıdakilere daha geniş bir şekilde yayınlanmasından ziyade, aslında aynı ortamda bulunanlar için tasarlandığını öne sürüyor.
İngiliz tarihçi Susan Greane şöyle aktarıyor: " Sonuçlar, anıtta yapılan müziğin, seslerin veya perküsyon seslerinin yalnızca taş çemberin içinde duran kişiler tarafından gerçekten duyulabileceğini gösteriyor, bu da gerçekleşen herhangi bir ritüelin samimi olaylar olduğunu düşündürüyor. Modern lazer tarama, 3D baskı ve akustik modelleme tekniklerinin bize uzak geçmişi nasıl anlatabileceğini görmek heyecan verici.’’
1:12 modeli, 3D baskı ve özel kalıplama karışımı kullanılarak oluşturuldu. Stonehenge, tarihte birkaç kez yeniden yapılandırıldığı için, mühendisler test edilecek farklı düzenlemeler yarattı ve bu değişikliklerin sesi büyük ölçüde etkilemediğini gösterdi. Bu, mühendislerin sesin yapımda birincil etken olmadığı sonucuna varmalarına izin verdi, ancak astronomik hizalamalar muhtemelen vardı.
Güncel Blog Yazılarımız