Akustik Panel Nedir?

Akustik Panel Nedir? Ne İşe Yarar?

Özellikle ses kalitesinin oldukça önemli olduğu ortamlarda kullanılan akustik panel hem içerdeki sesi korumak hem de ses yalıtımını sağlamak amacıyla üretilir. Ses dalgalarının rezonansa girmesini önleyen akustik paneller, birçok farklı alan ve amaç için kullanılabilir. Bu nedenle akustik paneller, kendi arasındaki çeşitler baz alındığında farklı malzemeler kullanılarak üretilebilir. Akustik paneller sayesinde ortamda bulunan sesler hem tavana hem de yan duvarlara çarparak farklı frekanslara sahip olur. Bu sayede de istenen ses kalitesine ulaşılabilir. Akustik panelin kalitesi ise yapıldığı malzemeden dekoratif tasarımlarına kadar geniş bir yelpazede değerlendirilir.

Akustik Panel Nedir?

Akustik ortamlar içerisinde, sesin en az yankı ve en net halde dinleyicilere ulaştırılması, oldukça önem verilen ve üzerine düşülen konulardandır. Özellikle cami, tiyatro ve konferans salonu gibi birçok dinleyicinin yer aldığı ortamların akustik bir tasarıma sahip olması oldukça önemlidir. Bu nedenle bu tür ortamlarda akustik panel uygulamasına sık sık rastlanır.

Bir ortamın akustiğini düzenlemek için ihtiyaç duyulan uygulama, akustik panel uygulamasıdır. Özellikle müzik ile ilgilenen ve ev, ofis gibi ortamlarda sanatını icra edecek kişiler, akustik panel uygulamasına ilgi duyar. Ses kalitesinin önem verildiği ortamlarda en çok ilgi gören uygulamaların başında gelen akustik panel, bir ses yalıtımı uygulaması olarak tanımlanabilir.

Akustik Ortam Nasıl Yapılır?

Akustik bir ortam oluşturabilmek için özellikle dikkat edilmesi gereken belli başlı birçok nokta bulunur. Öncelikli olarak akustik ortam oluşturulacak alanın tespiti ve bununla beraber ses kalitesini etkileyecek faktörlerin belirlenmesi oldukça önemlidir. Tüm bu tespitler ve elde edilen veriler sonucunda ise sıra hangi malzemelere ihtiyaç duyulacağıdır.

Akustik bir ortam, ancak ses yalıtımı ve çeşitli akustik malzemeleri ile sağlanabilir. Kullanılan bu malzemeler sayesinde ortamdaki sesin yankı düzeyi ve frekansı istenen seviyeye getirilir. Bu sayede daha net ve anlaşılır bir ses transferi gerçekleşir. İlgili ortamın türüne göre dekoratif akustik panel çeşitleri hem istenen havayı sağlamaya yarar, hem de ses kalitesini kusursuz hale getirir.

Ses Yalıtım Paneli Ne İşe Yarar?

Ses kalitesinin iyiliği ve istenmeyen gürültülerin önlenmesi konusunda yapılan uygulamalar, ses yalıtımı ve akustik panel gibi malzemeler yardımı ile gerçekleşir. Özellikle ses yalıtımı konusunda kullanılan malzemelerin başında ses yalıtım panelleri gelir. Ses yalıtım panelleri çevredeki istenmeyen gürültüyü emer ve mikrofondan gelen sesin alana daha iyi bir şekilde yayılmasını sağlar.

Ses yalıtım panelleri de akustik paneller gibi farklı malzemeler kullanılarak elde edilir. Bu malzemeler başlıca olarak akustik köpük ve süngerdir. Bu iki ana malzemenin dışında da yine farklı yalıtım malzemeleri kullanılarak ses yalıtım panelleri elde edilir. Ses yalıtım panelleri sayesinde yapılan kayıtlar ve canlı performanslar çok daha yüksek kalitede ortaya çıkar.

Akustik Panel Nerede Kullanılır?

Akustik panel uygulamaları, birçok farklı alanda ihtiyaca göre kullanılabilir. Fakat akustik panel kullanılan ortamlar genel olarak ses kalitesinin önem verildiği ortamlar olarak yer alır. Yani akustik panel kullanım alanları içerisinde hem iş ortamları hem de ev ortamları sayılabilir.

Ses kalitesinin önemli olduğu ortamlar arasında öne çıkanlar; sinema salonları, konferans salonları, toplantı odaları ya da sinema seti kurulmuş evin bir odası olarak sayılabilir. Tabii özellikle evinde profesyonel bir şekilde ses kaydı alan kişilerin de sık sık akustik panel uygulamasına başvurduğu söylenebilir.

Akustik Panel Modelleri

Akustik panel çeşitleri kullanıcılar tarafından ses yalıtımı kalitesine bakılarak seçildiği gibi aynı zamanda sahip olduğu tasarımlara bakılarak da seçilir. 

En sık tercih edilen Yanmaz PU Sünger, Melamin Köpük ve akustik kumaş panel kaplamalardır.  Farklı malzemeler kullanılarak üretilen ürünler arasında ise belirli miktarlarda fiyat farkları bulunabilir. Ayrıca fiyat farkını belirleyen kriterler arasında kalınlık, ebat, renk, iç malzeme, uygulama, akustik değer aralığı, kenar detayları gibi kriterler de önemli rol oynar. 

Yanmaz PU Sünger

Yanmaz PU sünger; PU bazlı yanmaz mineraller ve karbon emprenye edilmiş akustik süngerlere denilir. Ses yutma katsayısı yüksek olduğu için  ses kayıt odaları, sinema salonları, makine odaları, havalandırma kanalları, taşımacılık, stüdyo, bar ve disko sektörlerinde tercih edilir.

Melamin Köpük

Melamin köpükten üretilen yüksek ses emme kapasiteli panellerdir. Dekoratif ihtiyaçlara uygun olarak farklı yüzey şekillerinde ve renklerde üretilirler. Antibakteriyel ve talebe göre yanmazlık özelliği de bulunan ürünler hastaneler, stüdyolar, okullar ve ofisler gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

Diğer akustik panel modelleri ise şu şekildedir:

  • Kumaş Kaplı Akustik Paneller

Özellikle eko ve yankı gibi ses kalitesinin düşüren sorunlara karşı yüksek performans gösteren, her iki tarafı da cam tülü ile kaplı etkili ses yalıtım malzemeleri arasındadır. Hem yüksek performansı hem de dekoratif görüntüsü ile birlikte sıkça tercih edilir.

  • Akustik Ahşap Derzli Panel

Konferans, toplantı ve tiyatro salonlarında en sık tercih edilen modeller arasında yer alır. Sesin en uzak noktaya iletilmesi için özel olarak tasarlanan bu modeller, dekoratif anlamda da kullanıcıya avantaj sağlar.

  • Akustik Ahşap Delikli Panel

İnsanların toplu halde bulundukları ortamlarda en sık tercih edilen modeller arasında yer alır. Delikleri sayesinde havadar bir ortam oluşturan bu modeller, tiyatro, sinema ve toplantı salonlarının bekleme alanlarında sıkça tercih edilir.

  • Yüzer Tavan Paneli

Ortamdaki sesin tavana çarpmasının ardından ortama yayılmasını sağlayan bu model, kullanışlı ve şık modeller arasında yer alır. Okul ve kantin gibi alanlarda sıkça tercih edilir.

  • Akustik Baffle

İşlev ve görüntü açısından oldukça beğenilen modeller arasında yer alan akustik baffle, daha çok sanat evleri ve tasarım atölyelerinde tercih edilir.

  • Ledli Akustik Tavan Paneli

Ses yalıtımı ve aydınlatmayı bir arada sunan bu model, hem işlevsel hem de görsel açıdan oldukça beğenilerek kullanılan modeller arasındadır.

  • Heraklite Ahşap Panel

Enerji koruması ve insan sağlığına olumsuz malzemeler içermeyen bu model, hemen hemen her alanda rahatlıkla kullanılabilir. Oldukça yüksek bir ses yalıtımına sahiptir.

  • Akustik Paravanlar

Fuar, sergi ve tanıtım günlerinde en çok tercih edilen modellerden bir tanesidir. Görsellik ve alan ayrıştırma özelliği ile öne çıkar.

  • 3D Akustik Duvar Paneli

Daha çok küçük yaşam alanlarında tercih edilen bu model, şıklığı ve kullanım rahatlığı ile öne çıkar.

Akustik Panel Kaplamaları

Akustik panel kaplama, ses yalıtımı ve dekoratif bir görüntü elde etmek için oldukça sık kullanılan uygulamalar arasında yer alır. Yalıtım faydası ve göze hitap etmesi ile tercih edilen bu uygulama, tavan, zemin ve duvarlarda uygulanmasının yanı sıra kapı ve pencerelerde de uygulanabilir.

Ses emici özelliğe sahip olmayan sert yüzeylerde bulunan akustik panellerin, mutlaka kaliteli ses yutucu malzemeler ile kaplanması oldukça önemli bir konudur. En iyi deneyimi elde edebilmek için akustik panellerin titiz bir şekilde kaplanması gerekir.

Akustik Panel Kaplama Faydaları

Akustik panel kaplama, özellikle ses yalıtımı ile birlikte dekoratif seçeneklere sahip uygulamalar arasında yer alır. Akustik ahşap panel gibi modellerde kumaş kaplamalar sıklıkla tercih edilir.

Ortamdaki sesi dışarıya vermeyen ve aynı zamanda dışarıdan gelen sesleri içeri almayan kaplamalar sayesinde çalışma ortamlarında akustik panel kaplama işlemleri sık sık tercih edilir. Yüksek ses yalıtımına ek olarak oldukça farklı tasarıma ve renge sahip olan bu kaplamalar, kullanıcılarına birçok fayda sağlar.

Akustik Panel Nasıl Yerleştirilir?

Akustik panel yerleştirmek için sesin ortama dağılımı sürecine hakim olmak oldukça önemlidir. Akustik panel firmaları içinde çalışan profesyoneller tarafından belirlenen bu yol sonucunda akustik panellerin yerleştirme işlemleri yapılır. 

Özellikle sesin direkt olarak kulağa gelmediği ortamlarda akustik panel uygulaması oldukça önemlidir. Sesler, bulunduğu ortama göre tavana, duvara veya başka bir nesneye çarparak kulağa ulaşabilir. Bu nedenle akustik panel yerleştirme işlemi yapılırken sesin izlediği yolun tespit edilmesi önemlidir. Akustik hesaplama yazılımı ile hedeflenen performansa göre ürünler belirlenebilir.

 

Akustik Uygulama Örnekleri

Akustik uygulamalar, birçok farklı ortamda kullanılan uygulamalar arasında yer alır. Bu ortamların ortak noktası ise ses kalitesine önem verilen ortamlar olmalarıdır. Akustik panel firmaları aracılığı ile akustik panel uygulaması yapılan ortamlara camiler, stüdyolar ve ev ortamları örnek gösterilebilir.

Camilerde sesin güzel bir şekilde iletilmesi amaçlanırken, stüdyolarda ise oluşabilecek yankıları engellemek için akustik paneller uygulanır. Ev ortamları için yapılan akustik panel uygulamaları ise, daha çok ses yalıtımı ve sinema odası gibi amaçlar için yapılır.

Akustik Panel Kaplama Fiyatları

Akustik panel fiyatları, akustik panellerin ekonomik malzemelerden üretilmesinden dolayı yüksek seviyelerde değildir. Ekstra masraflara neden olmayan akustik paneller, hem ses kalitesi hem de gürültü kirliliğini engellediği için tam bir fiyat/performans ürünü olarak gösterilebilir.

En sık tercih edilen Yanmaz PU Sünger, Melamin Köpük ve akustik kumaş panel kaplamalar gibi farklı malzemeler kullanılarak üretilen ürünler arasında ise belirli miktarlarda fiyat farkları bulunabilir. Ayrıca fiyat farkını belirleyen kriterler arasında kalınlık, ebat, renk, iç malzeme, uygulama, akustik değer aralığı, kenar detayları gibi kriterler de önemli rol oynar.

Yazıyı Paylaş
Blog

Güncel Blog Yazılarımız

E-Bülten

Kampanya ve duyurulardan haberdar olmak için e-bültene abone olun.

Abone Ol butonuna bastığınızda Kişisel verilerin korunması kapsamında aydınlatma metnini kabul etmiş olursunuz.

Sessiz ve güvenli kıldığımız 20. yıl!

Çerezler (cookie), dkminsaat.com web sitesini ve hizmetlerimizi daha etkin bir şekilde sunmamızı sağlamaktadır. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için Çerez Politikalarımız ziyaret edebilirsiniz.